Bize Ulaşın

Yaşam

Dizel Araç Satışlarındaki Yüzde 20’lik Düşüş

Dün açıklanan verilere göre, yeni dizel araç satışları vergi artışları ve şehirlere giriş ücretleri ile cezalandırılacakları korkusuyla beşte bir oranında düşmüş durumda.

Yayınlanma:

-

Dizel Araç Satışlarındaki Yüzde 20’lik Düşüş

Birçok sürücü, otomobil üreticilerinin daha temiz motorlara milyonlar yatırmasına rağmen, en son modellere yatırım yapmaktan kaçınmaya başladı. Geçen ay 81,489 yeni kayıtlı dizel araç satıldı, bu, Mayıs 2016’daki 101,844’e kıyasla yüzde 20’lik bir düşüşü temsil ediyor. Benzinli araç satışları yüzde 0.4 artarak 96,518’e çıkarken, elektrikli araçlar ve hibridler gibi alternatif yakıtlı araçların satışları yüzde 46.7 artarak 8,258’e yükseldi.

Belirsizlik ve Genel Seçim Etkisi

Ancak, bu rakamları dizel araçlardan kaçınan alıcılar olarak değerlendirmek istemeyen Motor Üreticileri ve Satıcıları Derneği, genel seçimin neden olduğu belirsizlik yüzünden tüketicilerin büyük alımlarını ertelediklerini belirtti. Ayrıca, Nisan 1’de Araç Vergisi’nin yükselmesinden önce Mart ayında yeni araçları kapmak için yaşanan yoğunluğun bir durgunluğa neden olduğunu ekledi.

Dizel Araçların Pazar Payındaki Azalma

Dizel araçların pazar payı son bir yılda yüzde 50’den yüzde 43.7’ye düşerken, benzinli araçların payı yüzde 47.2’den yüzde 51.8’e çıktı.

Dizel Sürücülerinin ‘Şeytanlaştırılması’ Eleştirisi

Dover ve Deal için Tory adayı Charlie Elphicke, adil bir dizel hurda indirimi taleplerini öncülük ederek, otomobil sektörünün ‘dizel sürücülerinin şeytanlaştırılması’ nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Elphicke, “Hırslı belediyelerin dizel sürücülere yüksek vergi tehditleri, iş dünyası için kötüdür. Dahası, en yeni dizeller benzinli motorlu arabalar kadar temizdir.” dedi.

Dizel Araçlar ve Hava Kalitesi Sorunları

Client-Earth adlı hukuki aktivist kuruluşun CEO’su James Thornton, “İnsanlar, dizel araçları satın almaya teşvik edildi ve bu da bugün Birleşik Krallık’ta yaşadığımız hava kalitesi krizini besledi. Bu rakamlar, insanların birçok dizel aracın kasaba ve şehirlerde insan sağlığına zarar veren kirleticiler ürettiğini fark etmeye başladığının bir işareti olabilir.” dedi.

Advertisement