Siyaset

Çin’deki üst düzey ABD’li diplomat Trump’ın iklim politikası nedeniyle istifa etti

ABD’nin Pekin Büyükelçiliği üst düzey diplomatı David Rank, Trump yönetiminin Paris iklim anlaşmasından çekilme kararını Çin’e resmi olarak bildiremeyeceği hissiyle istifa etti.

Yayınlanma:

-

ABD’nin Pekin Büyükelçiliği Şarjé D’Affaires’i David Rank, Trump yönetiminin 2015 Paris anlaşmasından çekilme kararı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldı.Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rank’ın ayrıldığını doğruladı, ancak Twitter gönderilerini onaylayamadığını belirtti. Söz konusu gönderiler, Rank’ın geçen hafta ABD’nin anlaşmadan çekilme kararını Çin’e resmi bir bildirimde bulunamayacağı hissine kapılarak istifa ettiğini belirtiyor.

Ambassador Terry Branstad’ın Göreve Başlaması Bekleniyor

Amerika’nın Çin Büyükelçisi olarak görevlendirilen Iowa Valisi Terry Branstad’ın bu ay içinde göreve başlaması bekleniyor.

Rank’ın Görevinden Ayrılma Nedeni

Çin uzmanı John Pomfret’in bir tweet’ine göre, Rank, geçen hafta Paris anlaşmasından çekilme kararını destekleyemediği için istifa etti. Pomfret’in başka bir tweet’ine göre ise Rank, Çin hükümetine ABD’nin kararını bildiren bir diplomatik notu iletemeyeceğini belirterek büyükelçilik personeline ayrılışını duyuran bir toplantı düzenledi.

Görevden Ayrılış Süreci

Bir Twitter hesabından yapılan açıklamaların doğrulandığı, ancak Dışişleri Bakanlığı’nın Pazartesi günü Pekin’de emekli olma niyetini açıkladığında Rank’a hemen görevden ayrılmasını söylediği bildirildi. Yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

Personel Müdürü de Görevinden Ayrıldı

1 Haziran’da, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın en üst personel müdürünün istifasının kabul edildiği belirtildi. Arnold Chacon, dış hizmetlerin genel direktörü ve insan kaynakları direktörü olarak görev yapmıştı.

Advertisement

Chacon’un İstifası ve Dışişleri Bakanlığı’ndaki Boşluk

Chacon’un istifasının kabul edildiği 1 Haziran’da, Trump’ın göreve gelmesinin ardından tüm başkanlık atamaları gibi Chacon da istifa etmişti. Chacon’un Dışişleri Bakanlığı’nda başka bir göreve atanıp atanmayacağı henüz belirsiz.

Düşük Personel Sayısı ve Dışişleri Bakanlığı’ndaki Eksik Kadrolar

Rex Tillerson’un yanı sıra, yardımcısı John Sullivan ve Politik İşlerden Sorumlu Devlet Sekreteri Tom Shannon gibi üst düzey diplomatik görevliler hariç, Dışişleri Bakanlığı’nın çoğu üst düzey pozisyonu şu anda boş veya vekaleten görev yapan yetkililer tarafından doldurulmuş durumda.

Rex Tillerson’ın Göreve Gelmesi

Chacon, Trump’ın 20 Ocak’taki göreve gelmesiyle birlikte, başkan ve dışişleri bakanının takdirine tabi olarak görev süresi biten birkaç Obama dönemi politika atamalarından biri olan dış hizmetlerin genel direktörü olarak görev yapmıştı.

Rank’ın Kariyeri ve Görevi

27 yıllık bir kariyere sahip olan David Rank, 2016 yılında Pekin’deki Amerika’nın ikinci büyükelçiliği görevini devraldı. İstifa ile ilgili sorulara Reuters’e yanıt vermek yerine, Rank tüm soruları ABD büyükelçiliğine yönlendirdi.

Amerika’nın İklim Anlaşmasından Çekilme Kararı ve Dünya Genelindeki T

epkiler

Advertisement

Trump’ın, Amerika’yı Paris iklim anlaşmasından çekileceğini açıklaması, dünya liderleri ve endüstri liderlerinden öfke ve kınama almıştır. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Dünya, ABD’nin Paris anlaşmasından çekilmesine dikkat kesildi” dedi ancak personel değişikliklerini ABD’nin “iç meselesi” olarak değerlendirdi.

Salih Akçay Türk
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Salih Akçay Türk, dijital habercilik ile kariyer hayatına başlamıştır. Gündemden Haberler dijital medya şirketinin kurucusudur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trend

Copyright © 2023 GundemdenHaberler.com. Tüm Hakkı Saklıdır