Bize Ulaşın

Dünya

Bell Textron, SPRINT X-plane için motor teknolojisini test ediyor

Bell Textron, yüksek hızlı dikey kalkış ve iniş uçağı SPRINT X-plane için motor teknolojisini test ediyor

Yayınlanma:

-

Bell Textron, SPRINT X-plane için motor teknolojisini test ediyor

Bell Textron, gelecekteki SPRINT X-plane adlı dikey kalkış ve inişli uçakta kullanılacak katlanabilir pervane teknolojisinin yer yüzü testlerini gerçekleştirdi. Bell Textron, ABD Savunma Bakanlığı’nın Perspektif Araştırma Projeleri Ofisi (DARPA) ile Speed and Runway Independent Technologies (SPRINT) programı kapsamında bu tür bir uçak geliştirme sözleşmesi için adaylardan biridir.

Rekabet ve İş Ortakları

Bell Textron’a Aurora Flight Sciences (Boeing’in bir yan kuruluşu), Northrop Grumman Aeronautic Systems ve Piasecki Aircraft Corporation gibi şirketlerle birlikte rekabet ediyor. Bu şirketler, SPRINT X-plane’in kavramsal tasarımını hazırlamak ve 1A aşamasında gereksinimleri ve arayüzleri belirlemek için Kasım ayında 15 milyon dolarlık hibe aldılar. Programın ilk aşaması 6 ay sürecek.

SPRINT Projesinin Amaçları

SPRINT projesinin amacı, kalkış pistinin varlığına bağlı olmayan farklı görevleri yerine getirmek için bir uçak oluşturmaktır. Bu görevler arasında özel kuvvetlerin indirilmesinden, zorlu erişim bölgelerinde doğal afet yardımı sağlanmasına kadar çeşitli alanlar bulunmaktadır.

Yer Testlerinin Önemi ve Amacı

Bell Textron’un New Mexico’daki Holloman Hava Kuvvetleri Üssü’nde gerçekleştirilen yer testleri, pervaneli bir uçağın dikey kalkıştan başlayıp yatay hızlı uçuşa geçiş yeteneğini göstermeyi amaçlıyor. Bu testler, katlanabilir pervane teknolojisinin pratik uygulanabilirliğini değerlendirmek için önemlidir.

X-plane Geliştirme Süreci

SPRINT programının ikinci aşaması olan 1B, 2024 yılının ortalarında başlayacak. Bu aşamada X-plane’in tasarımı detaylı bir şekilde analiz edilerek bileşen ve alt sistem testleri yapılacak, üretim planları ve uçuş testleri planlanacak ve son olarak da X-Plane Demonstrator’ın ön analizi yapılacak.

Advertisement