Bize Ulaşın

Yaşam

NASA, Benu asteroitinden örnekleri topladı! Olay büyüyor

NASA, Benu asteroitinden tüm toprak örneklerini alıp tarttı; yakalama beklenenden iki kat daha yüksekti.

Yayınlanma:

-

NASA, Benu asteroitinden örnekleri topladı! Olay büyüyor

NASA, OSIRIS-Rex uzay aracı tarafından toplanan Bennu asteroiti’nden numunelerin konteynerden çıkarıldığını ve tartıldığını duyurdu. Toplam malzeme miktarı 121.6 gram olarak belirlendi. Misyonun bilimsel programı sadece 60 gram numune almayı hedeflerken, elde edilen sonuç bu beklentilerin iki katından fazlasını sağladı.

OSIRIS-Rex Misyonu ve Numune Toplama Süreci

2016 yılında uzaya fırlatılan NASA’nın OSIRIS-Rex sondası, uzun bir yolculuktan sonra Bennu asteroiti’ne ulaştı ve yüzeyinden numuneler almayı amaçladı. Ancak numune alma süreci risklerle doluydu. Numune alma mekanizması, yüzeyden büyük parçaların ve toz bulutlarının fırlatılmasıyla karşı karşıya kaldı. Bir büyük parça numune alıcı kapağın üzerine sıkıştı ve numunelerin kaybına neden olabilirdi. Bu nedenle numune alıcıyı planlanandan önce kapatmak zorunda kalındı.

Yeryüzüne Dönüşte Karşılaşılan Zorluklar

Yeryüzüne dönüş aşamasında da zorluklarla karşılaşıldı. İniş konteynerinin fren paraşütü, planlandığı gibi 30 km yükseklikte açılmadı. Bunun yerine, 3 km yükseklikte açıldı ve ana paraşüt kubbesini neredeyse devirdi. Daha sonra yapılan incelemede, iniş konteynerinin montajında fren ve ana paraşüt hatları karıştırılmıştı. Şans eseri, fren paraşütü halatlarını otomatik olarak kesen bir mekanizma devreye girdi ve ana paraşüt açıldıktan sonra açıldığı için büyük bir kaza engellendi.

Numunelerin İncelenmesi ve Dağıtımı

Kapsülün açılmasının ardından NASA’daki araştırmacılar, içerideki siyah tozun Bennu’dan gelen numuneler olduğunu gördüler. Numune alıcı açılmadan önce, 70.3 gram numune çıkarıldı. Ancak diğer numunelere ulaşmak biraz zaman aldı. İki tutucu vida, numunelerin erişimini engelledi ve bu sorun ancak üç ay sonra çözüldü. Sonunda, toplamda 121.6 gram Bennu asteroiti’nden numune Dünya’ya getirildi, bu kapsamda tarihteki en büyük asteroit materyal teslimatı oldu.

Gelecek Araştırmalar ve Numunelerin Saklanması

NASA, elde edilen numunelerin %70’ini uzun süreli depolamak üzere ayıracak. ABD ve diğer ülkelerdeki araştırmacılara aktarılacak olan %30’luk bir kısmı dağıtılacak ve kataloglanacak, böylece araştırmacılar analiz için numune talep edebilecekler. Katalog bu ilkbaharda hazır olacak ve ardından laboratuvarlarda detaylı incelemeler başlayacak.

Advertisement