Dünya

SpaceX’in artık Çinli bir rakibi var! Testler bitti, mesaiye başlıyor

Yeniden kullanılabilir metanla çalışan başka bir roket Çin’de test edildi. İşte detaylar..

Yayınlanma:

-

Çin’in özel şirketi LandSpace, Cuma günü metanla çalışan tekrar kullanılabilir bir roket olan Zhuque-3’ün test serisini tamamladı. Bu, Çin’de çevre dostu yakıt kullanan ikinci özel tasarım çoklu kullanımlı roket oluyor. Daha önce, iSpace şirketi Hyperbola-2 roketinin bir dizi kalkış testini gerçekleştirmişti. Bu durumda, SpaceX’in dev roketi Starship’in başarılı bir fırlatma gerçekleştirmeye çalıştığı bir dönemde, Çinli şirketler ona nefes yetirme çabasına giriyor.

Zhuque-3 Prototipi ve İlk Test Sonuçları

Zhuque-3 roketinin prototipi, 50.3 ton başlangıç ​​ağırlığı, 18.3 metre yüksekliği ve 3.35 metre çapıyla 320 metre yüksekliğe çıkarak 60 saniye boyunca havada kaldı. Roket, yumuşak bir şekilde yükseldi ve hemen yanındaki alana neredeyse tam ortaya iniş yaptı. İnişin ne kadar hassas olduğuna dair bilgi verilmedi, ancak Hyperbola-2 roketinin prototip testinde, örneğin, hedefin merkezinden sapma sadece 29.5 cm idi.

Zhuque-3’ün Ticari Kullanım ve Maliyet Avantajları

LandSpace’in açıklamalarına göre, Zhuque-3 roketleri 2025 yılında ticari kullanıma başlayacak. Her roket en az 20 kez kullanılabilir, bu da fırlatma maliyetini %80-90 oranında azaltacaktır. Gelecekte, şirket roket sistemleri yönetim teknolojilerini geliştirmek için yüksek irtifada prototip testleri yapacak.

Kazalar ve Çin’in Sessizliği

Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in prototip testlerinde sık sık yaşanan patlamalara rağmen, Çinli şirketlerin bu tür sorunlarla nasıl başa çıktığı şaşırtıcıdır. Ancak Çinliler genellikle başarısızlıkları hakkında bilgi verme eğiliminde değillerdir. Bu nedenle, kazaların gerçekleri basitçe gizlenebilir, ancak bu, elde ettikleri başarıları azaltmaz.

Geleceğin Uzay Yarışı ve Teknolojik Rekabet

Çin’in uzay teknolojisindeki bu ilerlemeler, gelecekteki uzay yarışında etkileyici bir rol oynamaya adaydır. Zhuque-3’ün ticari kullanıma geçmesiyle birlikte, uzaya erişim maliyetlerindeki düşüş, küresel uzay endüstrisini etkileyebilir. SpaceX’e olan rekabet, uzay teknolojisi alanında hızla gelişen Çinli şirketlerin küresel arenada daha fazla varlık göstermesine neden olabilir.

Google’dan alınan bilgiler, tekrar kullanılabilir roket teknolojisi, uzay endüstrisi ve Çin’in uzay programı gibi konularda bilgi sağlayarak bu alandaki gelişmeleri daha ayrıntılı bir şekilde ele alabilir.

Ece Demircibaba
İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi mezunu olan Ece Demircibaba, 33 yaşındadır. Gündemden Haberler ekibinin en eski üyesidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trend

Exit mobile version