Dünya

Mark Zuckerberg seçimini yaptı! AI sunucuları yeşil enerjiden güç alacak

Meta şirketi yapay zekasını 800 milyon dolar değerindeki “yeşil” bir veri merkezinde barındıracak. İşte detaylar!

Yayınlanma:

-

Meta şirketi, Bloomberg’in bildirdiğine göre, yapay zeka üzerine özel olarak tasarlanmış birkaç veri merkezinden birini Indiana’da inşa edecek. Bu büyük ölçekli proje için yaklaşık 800 milyon dolar harcanması bekleniyor. Indiana eyalet valisi ve Meta yöneticileri, bu girişimi duyurdu.

Veri Merkezi Yer ve Özellikleri

Veri merkezi, Jeffersonville’de bulunan River Ridge merkezinde, yaklaşık 65 bin metrekarelik bir alana inşa edilecek. Planlanan olarak, tesisin enerji ihtiyacı sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Veri merkezi, yüksek yoğunluklu raflarla donatılacak. Hem kendi çipleri hem de üçüncü taraf hızlandırıcılar kullanılması planlanıyor. Sunucular ve ağ bileşenleri aynı fiziksel altyapıyı paylaşacak. Direct-to-chip soğutma yöntemi de uygulanacak.

İnşaat ve İstihdam

Veri merkezi inşaat sürecinde, yaklaşık 1250 mühendis ve işçi görev alacak. Meta, tesisin 2026 yılına kadar faaliyete geçirilmesini planlıyor. Aynı zamanda, bu tesis yaklaşık yüz yüksek ücretli uzman için iş olanağı sağlayacak. Meta şirketi, Indiana’daki satış vergisinden 35 yıl süreyle muafiyet sağlayan bir anlaşma şartlarına göre hareket edecek. Bu süre, şirketin bölgedeki veri merkezi kampüslerini daha da geliştirmeye karar vermesi durumunda uzatılabilir.

Kerem İkincikap
Kerem İkincikap, Uludağ Üniversitesi mezunudur. 2023 yılında Gündemden Haberler kadrosuna girmiştir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trend

Exit mobile version