Güncel

Juno, Jüpiter’in uydusu Europa’da yüzey aktivitesi işaretleri tespit etti

Europa’nın yüzeyindeki farklılıkların, JUICE ve Europa Clipper uzay araştırmalarının gelecekteki hedeflerini belirlemede önemli bir rol oynayabileceği düşünülmekte; bu çalışmalar, Jüpiter’in buzlu uydularının sırlarını çözme yolunda önemli adımlar atmayı amaçlamaktadır.

Yayınlanma:

-

Büyük olasılıkla, Jüpiter’in buzlu uydularından biri olan özellikle Europa’nın derin, yüzey altı okyanuslara sahip olduğuna inanılmaktadır. Bu küçük gök cisimlerinden her birinin, Dünya’nın tüm suyundan çok daha fazla su içermesi muhtemeldir. Bu suyun yüzeye çıkış belirtilerini, geysirler ve çatlaklar aracılığıyla aramak, bir gün Jüpiter’in bu buzlu uydularının kalın buz tabakalarının altına yaşam arayışında bulunmak açısından son derece ilginçtir.

Европа Üzerindeki Yüzey Aktivitesi İncelemesi

Bir grup bilim insanı, Jüpiter’in uydularından biri olan Europa’da yüzey aktivitesine dair belirtilerin keşfiyle ilgili bir makaleyi JGR Planets dergisinde yayınladı. Bu keşif, NASA’nın Galileo sondası tarafından 1993-2003 yılları arasında Jüpiter sistemi üzerinde yapılan gözlemlerle, 2022 yılında başka bir NASA sondası olan Juno tarafından çekilen yeni görüntülerin karşılaştırılmasıyla yapılmıştır.

”Утконос” Бölgesi ve Yüzeydeki Değişiklikler

Araştırmacılar, ”Ördek Burnu” adını verdikleri, 37 × 67 km boyutlarındaki bir bölgenin iki farklı dönemde çekilen görüntülerini karşılaştırarak ilginç sonuçlar elde etti. “Juno” tarafından çekilen üst görüntüde, “Galileo” tarafından çekilen alt görüntüye göre, Europa’nın yüzeyinin bazı yönlerinin farklı olduğunu belirten araştırmacılar, bu alanın gelecekteki NASA Europa Clipper ve ESA JUICE uzay araştırmaları için bir başlangıç noktası olabileceğini öne sürdüler.

Gelecekteki Keşifler ve Uzay Görevleri

Europanın yüzeyindeki bu belirgin farklılıklar, gelecekteki uzay görevlerinin hedeflerini belirlemede önemli bir rol oynayabilir. JUICE istasyonu zaten Jüpiter sistemi yolunda ve Aralık 2031’de varması bekleniyor. Aynı zamanda Europa Clipper istasyonu, 6 Ekim’de Falcon Heavy roketiyle uzaya gönderilecek. Bu uzay araştırmaları, Jüpiter’in buzlu uydularının sularının sırlarını çözme yolunda önemli adımlar atabilir.

Ece Demircibaba
İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi mezunu olan Ece Demircibaba, 33 yaşındadır. Gündemden Haberler ekibinin en eski üyesidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trend

Exit mobile version