Yaşam

Dizel Araç Satışlarındaki Yüzde 20’lik Düşüş

Dün açıklanan verilere göre, yeni dizel araç satışları vergi artışları ve şehirlere giriş ücretleri ile cezalandırılacakları korkusuyla beşte bir oranında düşmüş durumda.

Yayınlanma:

-

Birçok sürücü, otomobil üreticilerinin daha temiz motorlara milyonlar yatırmasına rağmen, en son modellere yatırım yapmaktan kaçınmaya başladı. Geçen ay 81,489 yeni kayıtlı dizel araç satıldı, bu, Mayıs 2016’daki 101,844’e kıyasla yüzde 20’lik bir düşüşü temsil ediyor. Benzinli araç satışları yüzde 0.4 artarak 96,518’e çıkarken, elektrikli araçlar ve hibridler gibi alternatif yakıtlı araçların satışları yüzde 46.7 artarak 8,258’e yükseldi.

Belirsizlik ve Genel Seçim Etkisi

Ancak, bu rakamları dizel araçlardan kaçınan alıcılar olarak değerlendirmek istemeyen Motor Üreticileri ve Satıcıları Derneği, genel seçimin neden olduğu belirsizlik yüzünden tüketicilerin büyük alımlarını ertelediklerini belirtti. Ayrıca, Nisan 1’de Araç Vergisi’nin yükselmesinden önce Mart ayında yeni araçları kapmak için yaşanan yoğunluğun bir durgunluğa neden olduğunu ekledi.

Dizel Araçların Pazar Payındaki Azalma

Dizel araçların pazar payı son bir yılda yüzde 50’den yüzde 43.7’ye düşerken, benzinli araçların payı yüzde 47.2’den yüzde 51.8’e çıktı.

Dizel Sürücülerinin ‘Şeytanlaştırılması’ Eleştirisi

Dover ve Deal için Tory adayı Charlie Elphicke, adil bir dizel hurda indirimi taleplerini öncülük ederek, otomobil sektörünün ‘dizel sürücülerinin şeytanlaştırılması’ nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Elphicke, “Hırslı belediyelerin dizel sürücülere yüksek vergi tehditleri, iş dünyası için kötüdür. Dahası, en yeni dizeller benzinli motorlu arabalar kadar temizdir.” dedi.

Dizel Araçlar ve Hava Kalitesi Sorunları

Client-Earth adlı hukuki aktivist kuruluşun CEO’su James Thornton, “İnsanlar, dizel araçları satın almaya teşvik edildi ve bu da bugün Birleşik Krallık’ta yaşadığımız hava kalitesi krizini besledi. Bu rakamlar, insanların birçok dizel aracın kasaba ve şehirlerde insan sağlığına zarar veren kirleticiler ürettiğini fark etmeye başladığının bir işareti olabilir.” dedi.

Global Değişim ve Hükümet Eylemi

1997 yılında Tony Blair hükümeti tarafından yakıt verimli olmaları ve sera gazı karbon dioksitini daha az salmaları nedeniyle milyonlarca kişiye dizel araçların alınması teşvik edilmişti. Ancak, dünya çapında bilim adamları ve hükümetler, dizel araçların daha fazla nitrojen oksit salması nedeniyle tutumlarını değiştirmiş durumda. 2015’teki VW dizel emisyon skandalı, otomobil üreticilerinin testleri hile yapmak ve toksik emisyonları azaltma konusunu küçümsemekle suçlanmalarına neden oldu.

Hükümetin Eylem Planı

AB tarafından nitrojen oksitleri azaltma ve hava kirliliği önleme önlemlerini güçlendirme konusunda baskı altında olan İngiliz Hükümeti, belediyeleri dizel emisyonlarıyla başa çıkmaya teşvik etmeyi içeren bir taslak planı içeriyor. Bakanlar ayrıca dizel araçların vergilendirilme şeklini değiştirmeyi düşünüyor.

Salih Akçay Türk
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Salih Akçay Türk, dijital habercilik ile kariyer hayatına başlamıştır. Gündemden Haberler dijital medya şirketinin kurucusudur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trend

Exit mobile version