Bize Ulaşın

Güncel

Apple, iPhone’daki NFC çipini geliştiricilere açıyor

Apple, iPhone’daki NFC çipine üçüncü taraf geliştiriciler için erişim açacak. Bu özellik şu ana kadar yalnızca Avrupa’da çalışıyordu! Şimdi ne olacak hep birlikte göreceğiz.

Yayınlanma:

-

Apple, iPhone’daki NFC çipini geliştiricilere açıyor

Apple, iOS tabanlı cihazlar aracılığıyla Avrupa Ekonomik Alanı’nda (EEA) üçüncü taraf geliştiricilerin mobil cüzdanlar ve ödeme hizmetleri üzerinden temassız ödemeler gerçekleştirmelerine olanak tanıma konusundaki hazırlıklarını açıkladı. Şirket, bu adımın EEA’da geçerli olan rekabet kurallarına ilişkin endüstri düzenleyicisi olan Avrupa Komisyonu’nun potansiyel ihlallerle ilgili endişelerini gidermeye yardımcı olacağını düşünüyor.

Genişletilmiş NFC Erişimi

Apple’ın kararı, EEA’daki iOS cihaz kullanıcılarının ödemeleri gerçekleştirmek için sadece Apple Pay ve Apple Wallet sistemlerini değil, aynı zamanda üçüncü taraf geliştiricilerin benzer çözümlerini de kullanmalarına izin verecek. iPhone üreticisi, özel API’ları içeren bir dizi özelliğe geliştiricilerin ücretsiz erişim sağlama kararı aldı. Şu anda iPhone’daki NFC’yi sadece Apple ve kendi uygulamaları kullanabiliyor. Apple, bölgedeki tüm ödeme uygulama geliştiricilerinin bu API’ları kullanabileceğini belirtti. Kayıtlı EEA kullanıcıları ayrıca bölge dışında bulunmalarına rağmen üçüncü taraf hizmetlerini kullanarak alışveriş yapabilecekler.

Rekabet Kurallarına Uyum

Apple, EEA’daki rekabet kurallarına uyum sağlamak adına üçüncü tarafların, şirketin cihazlarında kullanılan bir dizi teknolojiye erişimini açma taahhüdünde bulundu. NFC’ye erişim sağlama konusundaki kriterlerin “adil, objektif, şeffaf ve ayrımcılık yapmayan” olacağına dair bir taahhütte bulunarak üçüncü taraflara NFC erişimini lisanslamak zorunda olan bir mekanizma oluşturmayı kabul etti. Şirket ayrıca NFC erişimine izin vermeme konusundaki herhangi bir anlaşmazlığın bağımsız uzmanlar tarafından ele alınacağı bir anlaşma mekanizması oluşturmayı kabul etti.

Avrupa Komisyonu’nun İncelemesi

Avrupa Komisyonu, Apple’ın yeni önerilerine ilişkin ilgili taraflardan gelecek yorumları bir ay boyunca bekleyecek. Bu yeterli bulunmazsa, muhtemelen Amerikan şirketinin bölgedeki rekabet kurallarını ihlal etmediğine ikna etmek için daha fazla taviz vermesi gerekecek.

author avatar
Kerem İkincikap
Kerem İkincikap, Uludağ Üniversitesi mezunudur. 2023 yılında Gündemden Haberler kadrosuna girmiştir.
Haberi Oku
Advertisement