Spor

ABD’nin iklim anlaşmasından çekilmesi sebebiyle Yeni Zelanda’da Tillerson protestolarla karşılandı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Yeni Zelanda ziyareti, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekilme kararı ve bölgedeki güvenlik ticaret endişelerine dair gerilimleri beraberinde getirdi.

Yayınlanma:

-

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD’nin Paris İklim Değişikliği anlaşmasından çekilme kararı nedeniyle Yeni Zelanda’da gerçekleştirdiği kısa ziyarette soğuk bir karşılama yaşadı.

Tillerson’ın Wellington Ziyareti ve Olaylar

Tillerson, Wellington’a iniş yaptığında kendisine yabancı bir devlet adamına layık gelen geleneksel Maori selamı yapılmasına rağmen, yerel halk motor konvoyuna karşı çeşitli saygısız hareketlerde bulundu.

Paris Anlaşması Kararı ve Savunma

Yeni Zelanda Başbakanı Bill English ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında Tillerson, Amerika’nın politikalarına karşı birçok Yeni Zelandalının farklı düşündüğünü belirten bir soru üzerine savunmaya geçti. Tillerson, “Paris konusunda, Başkan, bu anlaşmanın Amerikan halkının çıkarlarına hizmet etmediğini düşündü. Ve bu kararı alırken, sanırım o bir sonraki anlaşmayı konuşma fırsatını memnuniyetle karşılar.” dedi.

Protestolar ve Toplumsal Tepki

Parlamento binası önünde toplanan yaklaşık 200 protestocu, duygularını net bir şekilde ifade etti. Donald Trump’ın heykeline kondom dolu su şişeleri atılırken, pankartlarda “T-rex git eve” ve “Başka bir gezegen yok” gibi mesajlar yer aldı.

Yalnızlaşma ve Bölgeye Bağlılık

ABD’nin Trans-Pasifik Ortaklık (TPP) ticaret anlaşmasından çekilmesi ve Paris anlaşmasından çekilmesi, hem Yeni Zelanda hem de bölge için önemli olan iki konuda ABD yönetimini eleştiri oklarının hedefi yaptı.

Advertisement

Güvenlik ve Ticarette Amerika’nın Bağlılığı

ABD’nin izolasyoncu bir duruşunun güvenlik ve ticareti tehdit ettiği endişelerine cevap olarak Tillerson, Amerika’nın bölgeye bağlılığının devam ettiğini belirtti. “Sanırım kimse Amerika’nın bu konulardan uzaklaştığını veya kendini izole etmeye çalıştığını düşünmemeli.” dedi ve ABD Başkan Yardımcısı ile Savunma Bakanı’nın bölgeyi ziyaret ettiğini ekledi.

Salih Akçay Türk
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Salih Akçay Türk, dijital habercilik ile kariyer hayatına başlamıştır. Gündemden Haberler dijital medya şirketinin kurucusudur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trend

Copyright © 2023 GundemdenHaberler.com. Tüm Hakkı Saklıdır

Exit mobile version