Bize Ulaşın

Siyaset

Macron yoluna devam ediyor

Emmanuel Macron’un siyasi hareketi La République en Marche’ın büyük zaferi, Fransız Ulusal Meclisi’nde büyük bir çoğunluğa ve ülkenin siyasi haritasını değiştirmiş olmasına rağmen, düşük katılımlı seçim ve muhalefetin zayıf durumu gibi sorunları beraberinde getiriyor.

Yayınlanma:

-

Macron yoluna devam ediyor
Photo: Shutterstock

Nisan 2016’da, siyasi bir temeli veya seçim deneyimi olmayan genç ve yetenekli bir teknokrat olan Emmanuel Macron, Fransız cumhurbaşkanlığı için başladığı olası kampanyasının bir aracı olarak isyankar bir siyasi hareketi kurdu. Bir yıl kadar sonra Macron, Élysée Sarayı’nda ve Pazar günü gerçekleşen yasama seçimlerinin ilk turu sonuçlarına göre, hareketinin Fransız Ulusal Meclisi’nde sandalyelerin üçte birini kazanarak şaşırtıcı bir başarıya imza atmaya hazırlanıyor.

Politikada Devrim Niteliğinde Bir Değişim

Macron, Fransız siyasetinde bir devrim gerçekleştirdi. La République en Marche adlı yeni oluşumu, eski bir savaş pilotunu, bir matematikçiyi ve eski bir boğa güreşçisini içeren politikacılardan oluşan kadrosuyla, Fransız Ulusal Meclisi’ndeki 577 koltuktan sıfırdan 455 koltuğa kadar çıkması bekleniyor ve müttefikleriyle birlikte Fransa’nın en büyük çoğunluğundan birine sahip olacak. Yarım yüzyıldır Fransız siyasetini domine eden iki blok ağır bir şekilde küçük düşürüldü. Merkez sağ Les Républicains, 70 ile 110 arasında bir dönüşle 100 koltuk kaybetme durumunda, Sosyalist Parti ve müttefikleri ise 20 koltuktan az olabilecek bir çöküş yaşadı. Aynı zamanda, aşırı sağcı Front National için de kötü bir gün oldu ve parti, 15 koltuğa ulaşmakta zorlanacak, ki bu da partiyi daha fazla konuşma hakkı ve etkiye sahip kılacaktı.

Yeni Sorunlar ve Zorluklar

Ülkenin siyasi haritasını yeniden çizerek, Macron hem içerde hem de dışarıda itibarını artırdı ve ajandasını uygulamak için geniş bir alan kazandı. Ancak zaferin şekli ve büyüklüğü kendi problemlerini beraberinde getirecek. Hükümetler sıkı parlamentoyu denetlediklerinde fayda sağlar. Karşıtlığı ezip geçtikten sonra, Élysée Sarayı kaçınılmaz olarak gevşekliğe meyilli olacaktır. Ve eğer karşıt sesler parlamentoda bir çıkış noktasına sahip değilse, nerede duyulacaklar?

Ayrıca, Macron’un mandası, %49’luk rekor düşük bir katılım oranında farklı bir ışık altına yerleştiriliyor. Bu düşük katılım oranı, kısmen seçim yorgunluğu ve sonucun görünüşte kaçınılmaz olması nedeniyle düşük kalmıştır. Macron, muhtemelen pek çok bir muhalefetle karşılaşmayabilir, ancak başkanın sonucu mutlak, evrensel bir onay olarak yorumlaması yanlış olabilir.

author avatar
Salih Akçay Türk
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Salih Akçay Türk, dijital habercilik ile kariyer hayatına başlamıştır. Gündemden Haberler dijital medya şirketinin kurucusudur.
Haberi Oku
Advertisement